Lauantaina 28.6 lähdimme Matsuda sensein kanssa katsomaan Kumamoton nähtävyyksiä. Matsuda-sensei kävi hakemassa meidät asuntolan edustalta vaimonsa Yumin kanssa ja lähdimme matkaan. Ensimmäinen kohteemme oli shinto pyhäkkö. Ennen pyhäkköön sisään menoa meidän täytyi pestä kätemme pyhäkön pihalla olevassa altaassa puhdistautuaksemme maallisesta tomusta ja paskasta.


Käsienpesupaikka

Kun kädet olivat puhtaat olimme oikeutettuja astumaan sisään pyhäkön portista.


Portti sisältäpäin kuvattuna

Matsuda sensei selitti meille hieman miten rukoilu tapahtui shinto pyhäkössä. Pyhäkön päärakennuksen edustalla oli  laatikko johon heitettiin rahaa, jonka jälkeen rukoiltiin laittamalla kämmenet yhteen, kun rukoilut oli rukoiltu taputettiin käsiä yhteen pari kertaa. Ja totta mooses tätä piti kokeilla.


"Rukoilulaatikko"

Pyhäkön sisätiloihin ei ollut mitään asiaa, joka oli todella harmillista. Näin kuitenkin, että sisällä valmisteltiin jonkinlaista rituaalia, joka myöhemmin osoittautui häiden valmisteluksi.

Pyhäkön pihassa oli puu johon oli sidottu paperilappuja, taas oli selityksen paikka. Matsuda kertoi, että puussa olevat laput ovat ennustuksia. Homma toimi siten, että maksoimme 100 yeniä ja saimme nostaa rukouslaatikon vieressä olevasta kupista paperilapun, johon oli kirjoitettu ennustus. Kun ennustus oli luettu se sidottiin puun oksaan. Lapuissa oleva kirjoitus oli tietysti japaniksi, mutta Matsuda sensei käänsi meille ennustuksen, rahaa ja onnea on kuulemma tulossa..saapa nähä. Shinto pyhätön jälkeen kävimme hakemassa mukaan Sri lankalaisen Charedin ja Vietnamilaisen Hain, jotka ovat myös asuntolan asukkeja.




Minun ennustus

Seuraava etappimme oli Buddha temppeli. Ensiksi kuitenkin ajoimme temppelin lähellä olevalle kukkulalle katselemaan maisemia. Kukkulan päällä oli patsas joka esitti Kumamoton perustajaa Kiyomasa Katoa.



Kun maisemat oli katseltu, lähdimme laskeutumaan kukkulalta alas pitkiä portaita pitkin kohti alhaalla olevaa temppeliä.



Temppelille päästyämme jouduimme jälleen pesemään kätemme pihalla olevassa altaassa.


Hai ja Chared




Sytytimme muutaman kynttilän ja suitsukkeen buddhan kunniaksi.

Temppelin pihalla oli alttari, jossa päälliköi apinapatsas, jonka päätä koskettamalla sai kuulemma voimia opiskeluun..tätähän piti kokeilla.


Chared hakee motivaatiota

Viimeinen nähtävyyskohde oli Suizenji Jojuen puutarha, joka on Kumamoton linnan jälkeen tunnetuin nähtävyys Kumamotossa. Uskomattoman hieno paikka, mutta liikaa porukkaa.





Puutarhan sisältä löytyi myös Shinto pyhäkkö.


Pyhäkön portti eli Torii

Ja kun oltiin Japanilaisessa puutarhassa, niin tietenkin sieltä löytyi myös karppeja. Oli kyllä helvetin isoja ja läskejä karppeja.


Nämä eivät ole läheskään niitä isoimpia mitä nähtiin.

Suizenji Jojuen jälkeen lähdimme koittamaan baseball taitojamme batting centeriin. Homma osoittautui aivan mielettömän hankalaksi, eikä palloon meinannut millään osua kunnolla, vaikka olimme radalla jonka syöttönopeus oli ainoastaan 90km/h ei taija tulla baseball:n pelaajia meistä. Mukavaa oli kuitenkin.

Battin centerin jälkeen lähdimme Matsudan kotiin syömään ja viettämään iltaa. Olipa taas aktiviteetteja kerrakseen. Huomenna lähdemme käymään Minamatan kaupungissa, jossa 50- luvulla koettiin historian pahin teollisen kemikaalipäästön aiheuttama ympäristökatastrofi, joka aiheutti Minamatan taudiksi nimetyn sairauden. Saapa nähä mitä luvassa...